Pannebrød
Disse brødene smaker kjempegodt
når de er stekt over bål, helst allerede mens de ennå er varme og med litt smør
på. Skal du bare på en dags tur, kan deigen gjerne lages hjemme, og fraktes
med i et spann el.
50 g
margarin – smeltes
5 dl
melk – helles på margarinen
¼ pk.
gjær (eller 2 ts bakepulver)
½ ts
salt
½ dl
sukker
2 ss
sirup
½ ts
hornsalt
1 ½ dl
sammalt hvetemel
2 dl
rugmel
7 dl
hvetemel
La deigen stå litt. Klapp ut
til tynne kaker/brød. (Lager du dem hjemme, kan du kjevle dem ut). Stekes i
steikepanne eller på steikehelle, ca. 2 min. på hver side ved middels varme.
|
Bushpig-gryte
med poteter og lauk (etter
Arne Brimi og "Gutta på tur") Sett
ei jerngryte/panne på bålet og la den bli god og varm. Ha i rikelig med
olivenolje. Så
bruner du: bushpig
i biter (norsk flesk går like bra) poteter
i båter (vi hadde ferdigkokte) hakka
lauk salt og
pepper evt.
paprika eller andre krydder La
alt surre til det er stekt (men ikke brent). Bon
apetitt! |
”Brimi-busser”
Denne ideen har vi stjålet fra
Arne Brimi og ”Gutta på tur”. Derfor kaller vi dem ”Brimi-busser. De kan
fylles med nesten hva som helst. Brimi brukte gravet elgkjøtt, sennep og ost. Vi
pleier å bruke kylling, røkt svinekam el., og ost. Dette pakkes inn i en bit
potet-lefse (det går muligens an å bruke lomper istedet). Hele ”bussen”
pakkes deretter inn i folie. Disse pakkene gjøres klar før du drar hjemmefra.
Når du så har gått langt og
lenge (!) og fortjener en bål- og spisepause, legger du disse pakkene i
glohaugen på bålet. Når de har blitt varme og osten har smeltet er de klare
til å nytes sammen med en kopp te eller kakao.
|
"Jegersnus"
Dette
er et tips hentet fra boka "Turmat - hvordan imponere med
stormkjøkken" av Erling Kagge.
Nøtter av
forskjellig slag, tørket frukt (f.eks. rosiner) og sjokolade i biter blandes
sammen og puttes i små poser. Ha en pose i jakke lomma el. Fint å knaske på
underveis på f.eks. fotturer så du ikke går helt tom for energi mellom
matstasjonene.
(Mega,
Obs! osv. har gjerne en nøttedisk. Der er det en variant som heter
"Naturblanding". Den er midt i blinken, må bare tilsettes litt
sjokolade.)
|
Anne Gretes super ostesmørbrød
Smør 2 brøskiver med ost på og legg dobbelt. Gjerne
med litt krydder el.
Surr rundt et par skiver med bacon.
Pakk i folie og legg rett på glørne, eller stek på
rist. Smaskens. Brødet blir ikke så lett brent, og du får det sprø
baconet i tillegg til ostesmørbrød. |
Foliestekt fisk
Det er ikke alltid vi får fisk
når vi er på tur. Jeg pleier i hvert fall ikke regne med det. Men fisk
stekt på bål er veldig godt. Derfor kjøper jeg laks eller ørret i biter hos
fiskehandleren. Disse krydrer jeg og pakker jeg inn i folie sammen med litt smør,
og purre. Så legger jeg pakkene i glohaugen på bålet og steiker. Husk å snu
på dem av og til. Hvor lang tid det tar vet jeg ikke. Jeg ser da ikke på
klokka når jeg er på tur. Men når de er ferdige smaker det kjempegodt, og det
går helt geit å spise med bare fingrene.
|
Kyllingsuppe àla
Seek'n find
Start med å plukke rein 2 ferdig grillede kyllinger. Kjøttet legger du i
en tett boks i kjøleskapet.
Av beina koker du
suppekraft:
Bein og skinn av kylling
3 - 4 liter vann
en bit sellerirot
det grønne fra en stor
purre
1 løk i båter
2 - 3 gulrøtter i biter
en bunt løpstikke
litt salt
La dette koke i 2 timer.
Avkjøl. Sil av krafta, og ha den i et spann med tett lokk.
Finhakk 1 løk og det hvite
av en stor purre.
5-6 gulrøtter deles i
biter/skiver.
Kyllingkjøttet findeles.
Pasta knekkes i biter.
Pakk ingrediensene i
poser, og ta med på tur.
|
Suppekoking på bål
Ei stor jerngryte settes på
bålet/glørne.
Smelt litt margarin, og fres
finhakket løk og purre mens du rører (skal ikke bli brunt)
Tilsett kyllingkrafta.
Tilsett gulrøtter, kjøtt og pasta,
og la det koke ca. 10 minutter. Smak til med salt.
Og så er det bare å spise!
Spannet - som det kanskje virker
mye å dra på, kan du jo vaske og plukke bær eller sopp i etterpå.
Suppa kan du selvfølgelig like
gjerne koke hjemme på kjøkkenet.
Bon apetitt!
|