Båstad 4H
 

  Forside  Fotoalbum    Årsplan     Styret   Seek,n find   Gapahuk    Turer    Turmat     Formingstips    Middelalder     Linker

 

Her finner du noen oppskrifter som vi pleier å bruke på tur. Bål-mat kan være så mye mer enn pølser.

Pannebrød

Disse brødene smaker kjempegodt når de er stekt over bål, helst allerede mens de ennå er varme og med litt smør på. Skal du bare på en dags tur, kan deigen gjerne lages hjemme, og fraktes med i et spann el.

 

50 g margarin – smeltes

5 dl melk – helles på margarinen

¼ pk. gjær (eller 2 ts bakepulver)

½ ts salt

½ dl sukker

2 ss sirup

½ ts hornsalt

1 ½ dl sammalt hvetemel

2 dl rugmel

7 dl hvetemel

La deigen stå litt. Klapp ut til tynne kaker/brød. (Lager du dem hjemme, kan du kjevle dem ut). Stekes i steikepanne eller på steikehelle, ca. 2 min. på hver side ved middels varme.

 

Bushpig-gryte med poteter og lauk

(etter Arne Brimi og "Gutta på tur")

Sett ei jerngryte/panne på bålet og la den bli god og varm. Ha i rikelig med olivenolje.

Så bruner du:

bushpig i biter (norsk flesk går like bra)

poteter i båter (vi hadde ferdigkokte)

hakka lauk

salt og pepper

evt. paprika eller andre krydder

La alt surre til det er stekt (men ikke brent).

Bon apetitt!

 

 

 

”Brimi-busser”

Denne ideen har vi stjålet fra Arne Brimi og ”Gutta på tur”. Derfor kaller vi dem ”Brimi-busser. De kan fylles med nesten hva som helst. Brimi brukte gravet elgkjøtt, sennep og ost. Vi pleier å bruke kylling, røkt svinekam el., og ost. Dette pakkes inn i en bit potet-lefse (det går muligens an å bruke lomper istedet). Hele ”bussen” pakkes deretter inn i folie. Disse pakkene gjøres klar før du drar hjemmefra.

Når du så har gått langt og lenge (!) og fortjener en bål- og spisepause, legger du disse pakkene i glohaugen på bålet. Når de har blitt varme og osten har smeltet er de klare til å nytes sammen med en kopp te eller kakao.

 

"Jegersnus"

Dette er et tips hentet fra boka "Turmat - hvordan imponere med stormkjøkken" av Erling Kagge.   

Nøtter av forskjellig slag, tørket frukt (f.eks. rosiner) og sjokolade i biter blandes sammen og puttes i små poser. Ha en pose i jakke lomma el. Fint å knaske på underveis på f.eks. fotturer så du ikke går helt tom for energi mellom matstasjonene.

(Mega, Obs! osv. har gjerne en nøttedisk. Der er det en variant som heter "Naturblanding". Den er midt i blinken, må bare tilsettes litt sjokolade.)

 

Anne Gretes super ostesmørbrød

Smør 2 brøskiver med ost på og legg dobbelt. Gjerne med litt krydder el.

Surr rundt et par skiver med bacon.

Pakk i folie og legg rett på glørne, eller stek på rist. Smaskens. Brødet blir ikke så lett brent, og du får det sprø baconet i tillegg til ostesmørbrød.

 

Foliestekt fisk

Det er ikke alltid vi får fisk når vi er på tur. Jeg pleier i hvert fall ikke regne med det. Men fisk stekt på bål er veldig godt. Derfor kjøper jeg laks eller ørret i biter hos fiskehandleren. Disse krydrer jeg og pakker jeg inn i folie sammen med litt smør, og purre. Så legger jeg pakkene i glohaugen på bålet og steiker. Husk å snu på dem av og til. Hvor lang tid det tar vet jeg ikke. Jeg ser da ikke på klokka når jeg er på tur. Men når de er ferdige smaker det kjempegodt, og det går helt geit å spise med bare fingrene. 

 

Kyllingsuppe àla Seek'n find

Start med å plukke rein 2 ferdig grillede kyllinger. Kjøttet legger du i en tett boks i kjøleskapet.

Av beina koker du suppekraft:

Bein og skinn av kylling

3 - 4 liter vann

en bit sellerirot

det grønne fra en stor purre

1 løk i båter

2 - 3 gulrøtter i biter

en bunt løpstikke

litt salt

La dette koke i 2 timer. Avkjøl. Sil av krafta, og ha den i et spann med tett lokk.

Finhakk 1 løk og det hvite av en stor purre.

5-6 gulrøtter deles i biter/skiver.

Kyllingkjøttet findeles.

Pasta knekkes i biter.

Pakk ingrediensene i poser, og ta med på tur.

 

Suppekoking på bål

Ei stor jerngryte settes på bålet/glørne.

Smelt litt margarin, og fres finhakket løk og purre mens du rører (skal ikke bli brunt)

Tilsett kyllingkrafta.

Tilsett gulrøtter, kjøtt og pasta, og la det koke ca. 10 minutter. Smak til med salt.

Og så er det bare å spise!

Spannet - som det kanskje virker mye å dra på, kan du jo vaske og plukke bær eller sopp i etterpå.

 

Suppa kan du selvfølgelig like gjerne koke hjemme på kjøkkenet.

Bon apetitt!

 

     Forside     Årsplan     Styret      Turer    Turmat     Formingstips      Middelalder     Linker